Koppeja ISTE2012 konferenssista

ISTE2012, 24-27.7. oli erittäin antoisa konferenssi ja aineistoa kertyi runsain mitoin. Linkkejä ja materiaalia keräämme porukalla wikiin, jonka linkitän tänne elokuussa. Tässä kuitenkin joitain koppeja heti tuoreeltaan.

Keynoteista kannattaa katsoa ainakin tämä Yong Zhaon esitys. Varsinainen esitys alkaa kohdasta 54:56  ja diat löytyvät Zhaon blogista esitysten alta.  Zhao pohtii USA:n koulutusjärjestelmää  mm. PISA-tulosten  ja yrittäjyyden näkökulmasta, samoista aiheista lisää hänen tuoreessa kirjassaan. Hänen entisessä kotimaassaan Kiinassa, PISA-tulokset ovat loistavia, mutta maassa haikaillaan yrittäjyyden perään ja nykyisessä kotimaassaan USA:ssa tilanne on juuri päinvastainen. Zhaon mukaan pärjätäksemme jatkossa, tarvitsemme koulutusjärjestelmän, joka ruokkii luovuutta ja kannustaa yrittäjyyteen. Hyvät PISA-tulokset eivät takaa menestystä kansakuntana. Jos kiinnostaa mitä hän sanoo Suomesta, kelaa videota kohtaan 1:07

Yleensä konferenssien anti on laidasta laitaan, mutta ISTEssä 80 %  sessioista, joissa kävin oli vähintään hyviä, suurin osa jopa erinomaisia. Osa ohjelmasta oli lisämaksullista, mutta kun kerran lähti merta edemmäs kalaan, kannatti mielestäni maksaa 99 USD puolen päivän työpajasta.

Ohjelmaa oli runsain mitoin ja maaliskuussa kun ohjelma julkaistaiin, vietin pari tuntia verkossa eri sessioiden ja työpajojen kuvauksia lukien. Paikan päällä huomasin, että se kannatti. Etukäteen ilmoittautuneet pääsivät lipulla sisään, muut jonottivat ja toivoivat, että paikkoja jää. Useimmiten jonottajat eivät mahtuneet saleihin.

Ensimmäinen ISTE-päivä alkoi antoisalla työpajalla Design Thinking at School, vetäjänä Ewan Mcintosh,  Notosh. Ewanin esitys pohjautui Stanford Institute of Designin malliin, josta lisää tässä wikissä. Kouluissa, joissa mallia sovelletaan, suunnitellaan oppimiskokonaisuuksia ja -kokemuksia/elämyksiä. Oppiminen ei ole tiedon syöttämistä. Ei lähdetä liikkeelle valmiista kysymyksistä joihin yritetään vastata vaan pohditaan mikä olisi riittävän laaja ja kiinnostava kysymys, joka ratkaistaan.  Maassa, jossa valtaosa kokeista on rasti ruutuun/monivalintaa,  muutos on erityisen ravistava, joskin suomalaisen peruskoulun työkirjoja jonkin verran selanneena sanoisin, että  myös meillä on oppimista tästä mallista. Design thinking for schools lähtee uteliaisuudesta, luovasta kysymyksen asettelusta, ihmettelystä, toimintatutkimuksesta, palautteesta, sitoutumisesta. Kun  kysymykset lähtevät oppijoista, löytyy motivaatiota etsiä vastauksia.

Ewanin lista hyvän kysymyksen tunnusmerkeistä vapaasti käännettynä:

  1. Onko kysymyksellä merkitystä? (Ei siis tasoa ihan sama.)
  2. Onko kyseessä oikea/aito kysymys? (Ei työkirjan tyyppiä kysymällä kysytty.)
  3. Onko se riittävän monipuolinen? (Vastaus ei löydy suoraan Googlesta.)
  4. Herättääkö se utelaisuutta/luovuutta?

Opiskeltava aihe voidaan aluksi esittää melko yleisellä tasolla.  Sen ympärille kootaan ”laatikollinen” aiheeseen liittyvää asiaa kuten linkkejä, artikkeleita, esineitä, videoita, jne.,  näitä tutkimalla syntyy itse kysymys tai väittämä, jota lähdetään ratkaisemaan. Tähän aiheeseen täytyy ehdottomasti palata syksyllä kokeilujen kera…

ISTE2012 teemana oli uusien ulottuvuuksien löytäminen. iPadejä ja yleensä teknologian käyttöä oppimisessa pohdittiin monessa esityksessä ja pedagogisten mallien lisäksi hihaan tarttui kasapäin appsejä, joita täytyy ehtiä testailemaan ennenkuin suosittelen eteenpäin. Monessa esityksessä käytettiin Bloomin taksonomiaa appsien luokitteluun. Tässä pari erinomaista linkkiä aiheesta http://tools4blooms.weebly.com/index.html ja http://www.schrockguide.net/bloomin-apps.html .

Uusia ulottuvuuksia oli tarjolla myös härpäkkeissä. Näitä Swivl oli ehdoton suosikkini. Tullaan varmasti tilaamaan ja testaamaan.

Lisää ISTE-kirjoituksia ja materiaalia kunhan toivun jetlagista ja loma etenee.

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

2 responses to “Koppeja ISTE2012 konferenssista

  1. Design thinking for schools -mallilla on ilmeiset liittymäkohdat ilmiöpohjaiseen oppimiseen, mutta sitä vahvemmin siinä saattaa vaikuttaa Deweyn oppilaan Kilpatrickin projektioppimisen konsepti. Keskein ero on kai siinä, että jälkimmäisessä oppija otetaan aina mukaan jo ilmiön määrittelyyn.

    • mjansson

      Hannu, innostuin tuosta ISTEn puolen päivän seminaarista ja tulemme järjestämään design thinking for schools koulutusta, jossa vetäjänä tulee olemaan Notosh:in porukkaa. Ajankohta ja hinta vielä auki. Jos Otavan porukoita kiinnostaa, lähetän mielelläni lisätietoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s