Koulutus taskussa – silmäkarkkia ja pedagogiikkaa

Osallistuin pe-la IT-kouluttajien koulutus taskussa-kevätseminaariin, jossa pohdittiin mobiilioppimisen olemusta ja tutustuttiin tarjolla oleviin laitteisiin ja sovelluksiin. Paikalla oli parikymmentä innokasta ja ennakkoluulotonta kokeilijaa, joita hidasti ainoastaan laivan ja hotellin välillä tökkivä verkkoa.

Puhujat esittelivät mobiilioppimista ja -ohjausta eri kouluasteilla ja jakoivat omia kokemuksiaan. Tässä oma esitykseni:

mOppiminen – Koulutus taskussa

View more presentations from Mervi Jansson
Osallistujien joukossa oli pesunkestävä työelämän edustaja, ohjelmoija ja yrittäjä Elias Pietilä Qvikistä. Jos olet ladannut App Storesta tämän sovelluksen, olet yksi yli 10 miljoonasta Eliaksen asiakkaasta. 
Sen lisäksi, että Elias osaa tehdä koukuttavia sovelluksia (meillä on vietetty hetki jos toinenkin virtuaalilabyrintin parissa), hänellä oli keskustelua herättäviä näkemyksiä siitä, mitä työelämä odottaa valmistuvalta mobiiliohjelmoijalta.  Minusta Eliaksen kommentit pätevät muillekin aloille.
Eliaksen mielestä täydellinen työntekijä omaa samat ominaisuudet kuin täydellinen yrittäjä, intohimo ja harrastuneisuus ovat ratkaisevia.  Koulussa oppii perusteet ja luo verkostoja, mutta koulun ei voida olettaa olevan kehityksen kärjessä nopeasti muuttuvilla aloilla kuten mobiiliohjelmoinnissa. On hyödyllisempää oppia miten asioita otetaan haltuun kuin oppia asioita yksityiskohtaisesti, koska ne muuttuvat niin nopeasti. On eri asia olla täydellinen kuin valmis. Bisnes ja yhteisön etu vaativat riittävää ketteryyttä ja kykyä tehdä päätöksiä, jotka vievät yritystä eteenpäin. Mobiilisovelluksen tulee tarjota silmäkarkkia eli näyttää hyvältä ja olla käyttäjäystävällinen – sen ei tarvitse olla ohjelmoinnin mestariteos.
Jos palataan tuohon koulun rooliin. Oikea asenne, usko siihen, että uusia asioita voi ja pitää ottaa haltuun on valttia työelämässä. Koulun tulisi innostaa elinikäiseen oppimiseen, sillä vaikka olisit alasi ekspertti, ala voi muuttua siten, että osaamisesi ei  enää riitä. Tuli mieleeni erään kustantamon työntekijä, joka ennusti Facebookissa, että HTML5 häviää  Flashille ja Applen tuotteet sen mukana…
Lähivuosina on tulossa leikkauksia eri kouluasteiden rahoitukseen ja  monet oppilaitokset, koulutusohjelmat ja uudistukset ovat suurennuslasin alla.  Tähän saumaan Opetushallitus julkaisi sosiaalisen median opetuskäytön suosituksensa. Käytännön toimenpiteinä peräänkuulutetaan muun muassa päivitettävää tietostrategiaa, toimintamalleja, jalkautusta ja entistä monipuolisempaa mediakasvatusta. Nähtäväksi jää miten kunnissa ja kouluissa otetaan nämä suositukset vastaan. Haasteita riittää, sillä monessa oppilaitoksessa tietohallinto on toistaiseksi keskittynyt rajoittamaan suosituksessa mainittujen palvelujen käyttöä, eikä vierasverkkoa, josta niihin pääsisi, ole tarjolla läheskään joka oppilaitoksessa.
Entä sitten omien laitteiden käytön salliminen koulussa?  Halusin herättää aiheesta keskustelua seminaarissa, sillä uskon sen olevan lähitulevaisuutta ainakin ammatillisen koulutuksen puolella.  Jos ja kun käytetään pääsääntöisesti pilvipalveluja, ei mobiililaitteen merkillä ole väliä.
Perusopetuksen puolella monet ovat sitä mieltä, että laitteet eriarvoistavat.  Entä jos laitteen käytön kieltäminen eriarvoistaa? Milloin aletaan käyttää maalaisjärkeä ja nähdä mahdollisuuksia uhkakuvien sijaan? Suosituksessa nimittäin todetaan, että älypuhelinten ja muiden mobiililaitteiden käytöllä monipuolistetaan oppimisympäristöä ja oppimisen siirtymistä eri paikkoihin ja tilanteisiin. Tiedän, että näin tapahtuukin joissain kouluissa. Toivottavasti tasa-arvon nimissä nämä hyvät käytännöt leviävät niihinkin kouluihin, joissa näin ei vielä ole. Ainahan voi toivoa…
Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

One response to “Koulutus taskussa – silmäkarkkia ja pedagogiikkaa

 1. Kiitos mielenkiintoisesta esityksestäsi, jonka eilen näin livenä (ja tänään katselin videoina, kun sortteerasin seminaarin satoa). Tuossa yllä lukee näin iPadilla lukiessa Slidesharen kohdalla: the format is not YET supported. Tätä pidän toivoa herättävänä.

  Minäkin haluan tulkita Eliaksen puheet noin kuin sinä, vaikka olihan se puheenvuoro sen verran provokatiivinen, että toisenlaisiakin tulkintoja varmasti tuli 🙂 Elias mainitsi, että jos nyt pitäisi aloittaa opiskelu, hän keskittyisi pelkästään kieliin, olivat ne sitten puhuttavia kieliä tai ohjelmointikieliä. Itsekin olen pannut merkille, että tässä ajassa yksi tärkeimmistä opittavissa asioista on viestiminen ja muu kommunikaatio ihmisten kesken. Uteliaisuus ja yritteliäisyys ovat niin ikään oppimisen arvoisia juttuja.

  Ihmisenä, joka aina haluaa itse valita omat vempaimensa, olen laillasi sen puolesta, että oppijoidenkin on saatava tuoda omat laitteet kouluun. Toki siitä tulee kaaosta, kun opettaja ei voi hallita joka vermeen kaikkia ominaisuuksia, mutta samalla opiskelija saa lisää omaa vastuuta ja valtaa, kun opettaja ei voi määrätä jokaista tekemisen vaihetta! (matikan opettajana koin aikoinaan, että minun on hyvä osata jokaisen opiskelijan laskimesta, miten sinä muisti toimii, mutta muusta ei niin väliä. Kaipa sitä vastaavasti aika äkkiä pääsisi perille näitten tablettivärkkien jne. kaikkein perustavimman laatuisista piirteistä, jotta voisi auttaa tarvittaessa alkuun. Loppu olisi omistajan vastuulla.)

  Yhdenvertaisuus on toki tärkeä asia. Meillä kotona maalla oli minun lapsuudessani koulun suksia ja luistimia, joita sai lainata, jollei omia ollut. En muista, että siitä olisi tullut koskaan mitään kiusaamista. Voi tietty olla, että ajat ovat toiset ja koulun iPadin lainaaminen voisi olla nolo juttu, jos muilla olisi omat Galaxyt tms.

  En siis kannata omien laitteiden kieltämistä, vaikka se väistämättä edellyttää opettajalta uudenlaista asennoitumista (kaikkitietävästä yhdessä oppijaksi). Kieltämisen syyksi ei liioin riitä, että siihen sisältyy riski eriarvoisuuskokemuksesta.
  Terkuin
  Irmeli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s