Saako teidän koulussa kuvata?

Viimeisen parin viikon aikana yksityisyys on noussut yhdeksi keskustelun aiheeksi vetämissäni sosiaalisen median koulutuksissa. Itse puhun monimediaisen yhteisöllisen tuottamisen puolesta, jolloin törmätään väistämättä kysymykseen saako koulussa kuvata tai videoida, ketä ja missä ja vielä miten tuotoksia saa jakaa.

Kuvaaminen julkisella paikalla on sallittua eikä lupaa tarvitse kysyä erikseen. Pitää kuitenkin muistaa, että kuvaan ei saa liityä kohdetta loukkaavaa sisältöä. Koulut ovat julkisia paikkoja, mutta monien koulujen järjestyssäännöissä kielletään kuvaaminen ja oppituntien tallentaminen. Joissan kouluissa kännyköiden ja mediasoittimien käyttö on kokonaan kiellettyä. Tässä ote erään ammatillisen oppilaitoksen  järjestyssäännöistä: ”Soittimien, matkapuhelimien ja -viestimien sekä kameroiden käyttö oppituntien ja opetustilanteiden ja tilaisuuksien aikana on kielletty. Myös oppituntien ja opetustilanteiden nauhoittaminen tai kuvaaminen on kielletty. Oppitunnin opettaja voi erikseen antaa luvan opetukseen liittyvään matkapuhelimen käyttämiseen tai oppitunnin nauhoittamiseen / kuvaamiseen.”

Herää kysymys miksi? Monimediainen dokumentointi on tätä päivää. Erityisesti ammatillisissa opetuksessa on tilanteita, joissa kuvat/videot tukisivat oppimista huomattavasti paremmin kuin muistiinpanot. Ymmärrän vielä sen, että kuvia/videoita kiellettäisiin jakamasta nettiin, mutta se, että oppilas ei saa kuvata materiaalia edes omaan käyttöönsä ei ole tätä päivää. Samaan aikaan rapakon takana oppilaitokset jakavat vapaasti kokonaisia kursseja netissä.

Jos tilannetta tarkastellaan oppilaan kuvaamisen näkökulmasta, yleensä koulut pyytävät lupaa joko kuvattavalta itseltään ja/tai hänen huoltajaltaan. Kuvausluvasta on hyvää tekstiä mediakasvatus.fi-sivustolla.

Entä sitten työssäoppimispaikoissa kuvaaminen? Tilojen haltija voi kieltää kuvaamisen, näin ovat tehneet esimerkiksi useat ostoskeskukset ja joukkoliikennevälineet. Yritysten tiloissa kuvaamiseen tarvitaan pääsääntöisesti lupa, mutta jos oppilas on työssäoppimassa yrityksessä ja työ tapahtuu julkisella paikalla, esimerkiksi messuilla tai puistossa, kuvaaminen on sallittua. Selkeintä on sopia mitä oppilas tulee kuvaamaan, kertoa miksi hän kuvaa ja sopia miten materiaalia tullaan käyttämään.

Opettaminen on minusta julkista työtä, joten itse vierastan ajatusta, että opettajaa ei saisi kuvata opetustilanteessa. Tosin opettajan ja oppilaan kuvaaminen ei ole itsetarkoitus vaan opetettavan asian visualisointi. Jos opetetaan sorvin käyttöä, kuvataan sorvin käyttöä. Toki opettaja tai oppilas varmasti vilahtaa kuvassa kun laite ei käytä itse itseään.

Tekijänoikeudet ja tietosuojakysymykset  nousevat lähivuosina varmasti entistä useammin otsikoihin kun koulut hankkivat tabletteja ja mediasoittimia.  Jos mietitään hyviä syitä hankkia näitä laitteita kouluihin, monimediainen tuottaminen ja dokumentointi ovat top 10-listallani.

Suomi halutaan nostaa kansainväliseen kärkeen opetusteknologian innovatiivisessa käytössä. Siihen ei riitä se, että opettaja osaa käyttää älytaulua ja oppilaat tabletteja tekstin tuottamiseen ja tiedon hakemiseen netistä.

Olisiko aika puhaltaa pölyt koulujen järjestyssäännöistä ja päivittää ne tälle vuosisadalle?  Sehän voisi liittää osaksi koko koulun yhteistä mediakasvatusprojekta.

Tietosuoja- ja tekijänoikeuskysymykset askarruttavat varmasti monia opetusalan työntekijöitä. Tässä löytämiäni hyviä linkkejä aiheesta:

Mainokset

7 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

7 responses to “Saako teidän koulussa kuvata?

 1. tsik

  ”Entä sitten työssäoppimispaikoissa kuvaaminen? Tilojen haltija voi kieltää kuvaamisen, näin ovat tehneet esimerkiksi useat ostoskeskukset ja joukkoliikennevälineet.”

  Ei voi, sillä ne ovat yhtä lailla julkista tilaa nämäkin, ei työpaikat vielä sinänsä, mutta myymälät ja kauppakeskukset kyllä, näiden asiakkaille tarkoitetun tilan osalta. Ne ovat kaikille avointa tilaa. Mikäli kuvaaminen ei aiheuta häiriötä, kuvaamiselle ei ole mitään estettä.

  Nuo joukkoliikennevälineet ovat oma lukunsa, sillä niihin myydään lippuja. Näin nämä eivät ole kaikille avointa julkista tilaa.

 2. Harri Markkula

  Olisi mielenkiintoista nähdä julkinen vertailu oppilaitosten järjestyssäännöistä. Silloin opiskelijat voisivat opinahjoaan valitessa karsia pois oppilaitokset, joiden säännöt ja käytänteet ovat uusien oppimismenetelmien esteenä. Veikkaan, että ne oppilaitokset, jotka erottuvat joukostai avoimuudellaan ovat myös tuloksellisuusmittareilla muita edellä.

 3. mirocchi

  Teimme kavereideni kanssa pari vuotta sitten (olin silloin lukiossa), nuorisotoimen kautta lyhyen videoprojektin yläaste-lukion tiloissa. Se oli osa isompaa, Sano nyt jotain -nimistä projektia, jonka videoita kuvattiin parissa muussakin kunnassa muiden nuorisoporukoiden toimesta. Tavoitteena oli kuvata kantaaottavia videoita ja näyttää niitä päättäjille. Valitsimme kritiikin kohteeksi koulun, joten halusimme kuvata yläaste-lukion tiloissa ja kysyimme lupaa rehtorilta, joka sanoi, että siitä vaan. Kysyimme vielä mukaan yhtä opettajaa, joka suostui. Kuvasimme siis käytävissä ja yhdessä luokassa ja olimme tyytyväisiä itseemme. Editointi oli projektia ohjaavan Humak-opiskelijaporukan vastuulla, ja he laittoivat viimeistelyvaiheessa videon hetkeksi youtubeen, että saatoimme ottaa kantaa esim. musiikkivalintoihin. Paria päivää myöhemmin kuulin, että opettaja, joka oli ollut mukana projektissa, oli joutunut rehtorin puhutteluun. Kimpaannuin tästä, koska opettaja ei ollut millään tavalla vastuussa videosta, ja menin tivaamaan rehtorilta, mikä oli ongelma. Kuulemma se, että videossa näkyi liikaa koulun tiloja ja että se voisi auttaa kouluammuskelujen suunnittelijaa, minkä takia se ei saisi olla youtubessa. Siitä huolimatta, että leikkauksen takia käytävät olivat täysin sekalaisessa järjestyksessä ja videon perusteella ei olisi mitenkään kyennyt suunnistamaan koulun tiloissa. Luultavasti todellisuudessa ongelma oli kouluun suuntautunut kritiikki, mutta minua loukkaa edelleen, että tästä ei mainittu meille lupaa kysyessämme eikä toisaalta ongelman ilmettyäkään mainittu suoraan meille, vaan mukana olleelle opettajalle, joka ei todellakaan ansainnut sitä. Tulipas pitkä vuodatus aiheesta. Mutta ei, ilmeisesti meidän koulussa ei saanut kuvata, ei edes koulutuntien loputtua ja käytävien ollessa autioita. Ei sitten varmaan tunneillakaan.

 4. Koulut ovat julkisia paikkoja, joissa saa kuvata. Kuvien julkaisemiseen tarvitaan lupa kuvissa esiintyviltä henkilöiltä tai, kuvattavien ollessa alaikäisiä, heidän huoltajiltaan.

  Opettaja on julkinen henkilö, jonka tunteja saa kuvata. Itse olen näin tehnytkin esimerkiksi opiskellessani draamapedagogiikkaa, kun työskentelystäni tuli olla videonäyte. Tuolloin kysyin oppilailta saanko kuvata tunnin ja kerroin, että videota katsovat yliopisto-opettajat ainoastaan arvioivat minun työskentelyäni ja että videota ei levitetä missään. Olen terottanut oppilaille sitä ajatusta, että aina pitää kysyä, jollei tiedä tai osaa ottaa asiasta selvää. Sama homma toimii myös kuvauslupien kanssa. Oppilaan on kysyttävä lupa opettajalta, saako hän kuvata tunnilla. Usein tuo lupa heltiää, jos sillä on huomattava merkitys oppilaan oppimisen kannalta.

  Luvaton kuvaaminen ilman kuvattavan lupaa on minusta moraalisesti väärin ja tämä tulisi opettaa myös oppilaille ja opiskelijoille riippumatta siitä, että koulu on julkinen tila.

  Olen pohdiskellut vuosittain koulun yksityisyyttä ja oppilasturvallisuutta myös juhlatilanteissa, joihin voi osallistua koulun ulkopuolisia henkilöitä. Kuinka hyvin heillä sitten on moraali hallussa heidän kuvatessaan esimerkiksi omia lapsiaan esiintymässä ryhmässä, jossa on muitakin lapsia?

 5. tsik

  Heidituulia: ”Koulut ovat julkisia paikkoja, joissa saa kuvata. Kuvien julkaisemiseen tarvitaan lupa kuvissa esiintyviltä henkilöiltä tai, kuvattavien ollessa alaikäisiä, heidän huoltajiltaan.”

  Tuossa on yleinen virhekäsitys. Julkisella paikalla kuvaaminen on sallittua, kuten totesitkin. Myös julkisella paikalla kuvatun materiaalin julkaiseminen on sallittua, ellei se aseta kuvassa olevia henkilöitä arveluttavaan tai selvästi epäedulliseen asemaan.

  Henkilöiltä ei tarvita lupaa kuvien tai videon julkaisuun.

 6. niminen

  ”sillä niihin myydään lippuja”

  Eikä tämäkään estä tai kiellä kuvaamista millään tavalla, kun jokaisella on mahdollisuus ostaa lippu.

 7. tsik

  ”Eikä tämäkään estä tai kiellä kuvaamista millään tavalla, kun jokaisella on mahdollisuus ostaa lippu.”

  Se vaikuttaa asiaan itse asiassa paljonkin. Kyse ei ole enää avoimesta ja julkisesta tilasta, johon kuka tahansa saa vapaasti tulla. Tämän seurauksena tilan omistaja voi vapaata tilaa enemmän rajoittaa siellä tapahtuvaa kuvaamista.

  Tilanne on sama kuin esimerkiksi konsertissa, jossa lipun myyjä voi kieltää kuvaamisen. Käytännössä tämä usein näkyykin niin, että järkkäreiden kanssa ei sisään ole mitään asiaa, jos ei ole akkreditoitunut median edustajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s