Mobiilioppimisympäristö iPodeilla – mitä (ainakin) tulee huomioida

Ensi viikolla koittaa uusi aika työpaikallani kun ensimmäiset iPod touchit saapuvat.

Miksi iPodit? Itse hurahdin mobiilioppimiseen kun ostin kaksi vuotta sitten iPhonen. Sitä ennen mobiili oli minusta yhtä kuin tekstipohjaisia sovelluksia tihrustuskokoisena eli ei erityisen houkutteleva juttu. iPhone on inspiroinnut myös kilpailijoita ja mielestäni tänä päivänä Samsungin laitteet Android-käyttöjärjestelmällä ovat varsin varteenotettava vaihtoehto.

Syy miksi aloitamme testaamisen Applen laitteilla, ei itse asiassa ole iPhone eikä iPad vaan iPod touch. Sille ei vielä ole hyvää vaihtoehtoa. Ammatillisten aineiden opiskelussa ollaan paljon muuallakin kuin koulun seinien sisäpuolella. Tarvitaan laite, jota on helppo kuljettaa mukana, jolle saa hyviä suojakoteloita, jota voi käyttää langattomassa verkossa, jolle on valmiita helppokäyttöisiä ja edullisia sovelluksia ja jolla on helppo kuvata ja katsoa kuvia ja videoita.

Hinnan tulee tietysti olla kohdallaan. Hintaan muuten liittyy teostomaksu. Meillä opiskelijat saavat iPodit nimenomaan oppimiskäyttöön eli niihin ei ladata musiikkia. Tämä tarkoittaa sitä, että teostomaksua ei tarvitse maksaa. Maksu sisältyy automaattisesti hintoihin, joten maksun hyvityksestä ja sen hakemisesta tulee sopia jälleenmyyjän kanssa.

Nyt kun h-hetki iPodien kanssa koittaa ensi viikolla, aloitin jälleen aktiivisen googlailun sovelluksista ja hallinnoinnista. Muutaman iPodin kanssa ei ole niin nuukaa miten niitä hallinnoidaan, mutta kun meillä on ensi syksynä noin 40 opiskelijakäytössä, tilanne näyttää vähän kimurantimmalta. Jenkeissä on oppilaitoksia, joissa on yli 500 iPodia käytössä ja heidän ensimmäiset kokemuksensa ovat jo vuosien takaan. Toki täytyy muistaa, että itse laite on koko ajan kehittynyt, joten parin vuoden takaisista bloggauksista ei välttämättä ole apua. Applen sivuilla on kohtuullisen hyvä iPod touch opas englanniksi.

Jenkeissä Applellä on  huomattavasti parempi tuki oppilaitoksille. On koulutilit ja Apple volume purchase program. Applelle terveiset, että iPodien ja iPadien leviäminen eurooppalaisissa oppilaitoksissa edellyttää samanlaisia oppilaitosystävällisiä toimintamuotoja. Luottokorttien kanssa puljaaminen kun on ainakin suomalaisissa oppilaitoksissa varsin hankalaa. Toivotaan, että jatkossa Apple haluaa tehdä hyvää yhteistyötä myös muiden kuin amerikkalaisten oppilaitosten kanssa 🙂

Tili, lataukset ja päivitykset ovat merkittävä osa laitteiden hallinnointia. Jotta iPodeihin pysytyy lataamaan sovelluksia App storesta, tarvitaan käyttäjätili. Tässä ohjeet App store tilin luomiseen ilman luottokorttia. Mikäli halutaan ladata maksullisia sovelluksia, tarvitaan kuitenkin iTunes tili, johon liitetään luottokortti tai johon ladataan rahaa lahjakortilla. iPodien sisällön hallintaan tarvitset  joka tapauksessa iTunes tilin.

Opiskelijoiden iPodien hallinta voidaan tehdä keskitetysti, jolloin päätetään mitkä sovellukset ladataan kaikkiin laitteisiin ja koko ruljanssi hoidetaan yhden tietokoneen kautta. iTunes toimii sekä Macillä että PC:llä, mutta molempia vaihtoehtoja kokeilleena, suosittelen Maciä. Googlaamissani blogeissa ja wikeissä suositeltiin yhden ns. master iPodin luomista, sen varmuuskopiointia ja sisällön asennusta varmuuskopiosta muihin laitteisiin. Lisää aiheesta kunhan saamme omakohtaisia kokemuksia.

Opiskelijoiden toimintaympäristö kannattaa miettiä huolella. Lähinnä vastausta kaipaavat esimerkiksi seuraavat kysymykset:

 • Millä ehdoilla opiskelijat saavat laitteen käyttöönsä?
 • Kuka valitsee ja päivittää sovellukset ja kuinka usein?
 • Minne opiskelijat lataavat tuottamansa materiaalin ja kuinka usein?
 • Miten iTunesissa tunnistetaan kunkin opiskelijan materiaali?
 • Miten opettajien materiaalit luokitellaan ja ladataan laitteisiin?
 • Millaisia sopimuksia tarvitaan esim. työssäoppimispaikan kanssa laitteen käytöstä?
 • Millaista koulutusta opiskelijat ja opettajat tarvitsevat?
 • Entä jos laite häviää tai rikkoutuu?

Kysymyksiä siis riittää. Nyt käynnistyneen hankkeen puitteissa kokeilemme eri vaihtoehtoja ja yritämme löytää toimivia ratkaisumalleja eri tilanteisiin. Tämä on ainakin todellista tekemällä oppimista 😀

Mainokset

6 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

6 responses to “Mobiilioppimisympäristö iPodeilla – mitä (ainakin) tulee huomioida

 1. jukkamanninen

  Hienoa, että saat iPodeja opetuskäyttöön. Odotan mielenkiinnolla, miten tulette niitä käyttämään ja millaisia kokemuksia saatte. Kirjoitathan tekemisistänne tänne?

 2. Paluuviite: Tweets that mention Mobiilioppimisympäristö iPodeilla – mitä (ainakin) tulee huomioida | Mervi Mavendorf´s Blog -- Topsy.com

 3. Toni Vesterinen

  Todella mielenkiintoinen vaihtoehto opetuksen tueksi. Olisi todella mielenkiintoista kuulla miten hyödynnätte laitetta, tämä on minulle aivan uusi ulottuvuus. Olen hankkinut juuri iPadit yhdelle ryhmälle työssäoppimisen yhteydessä käytettäväksi. Laitetta käytetään verkkopohjaisen päiväkirjan täyttöön, dokumenttien siirtämiseen ja yhteydenpitoon sähköpostin ja facebookin kautta. Myös esim attojen rästejä on tarkoitus liikutella jatkossa näiden avulla.

  • mjansson

   Kuulen mielelläni teidän kokemuksista. Päätimme odottaa (ainakoin tässä vaiheessa) josko iPad2 tulee kevään aikana ja aloittaa näillä iPodeilla. Millainen verkkopohjainen päiväkirja teillä on? Meillä atot ovat olleet esillä etenkin laajennettussa työssäoppimisessa.Toivon, että saadaan hyvää mobiilimateriaalia syksyn aikana. Mitä tutkintoa iPadiä hyödyntävä ryhmä opiskelee?

 4. Olen viime vuosien aikana saanut silmät korvat täyteen mobiilioppimista perin teoreettisina rakennelmina. Siksi on todella virkistävää päästä kanssasi seuraamaan todellista käytännöllistä hanketta!

  Kiinnostuneena
  Irmeli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s