Ensikertalaisena Saudi Arabiassa

Minulla tarjoutui hiljattain mahdollisuus lähteä Saudi Arabiaan ja Abu Dhabiin edistämään suomalaista koulutusvientiä. Harva matka jännittää kun on tullut reissattua maita ja mantuja ristiin ja rastiin, mutta tämän matkan kohteet olivat tuiki tuntemattomia.

Erityisesti pukeutuminen tuotti päänvaivaa jo etukäteen. Pitääkö käyttää abayaa, missä tilanteessa, mitä sen alla, jne. Surffasin nettikauppoja muutaman illan ja tutustuin ihan uudenlaiseen muotiin. Lopulta päädyin tilaamaan abayan Reflections of Imanin nettikaupasta.  Toimitusaika oli kohtuullinen eli noin kaksi viikkoa tilauksesta. Abaya oli niin tilava, että alle olisi mahtunut vaikka toppatakki, mutta ainakin se olisi tarpeeksi peittävä. Myös muu vaatetus askarrutti. Suomesta ei ollut aivan yksinkertaista löytää asiallisia, väljiä, pitkiä bisnesvaatteita.

Matakalaukkua pakatessani huvitti kun lopputuloksena oli laukullinen pitkähihaisia, pitkähelmaisia mustia vaatteita. Tämä siltä varalta, että olisimme riisuneet abayan jossain virallisessa tilaisuudessa. Nyt reissun jälkeen olen tietysti viisaampi abayan käytön suhteen. Abayaa ei pääsääntöisesti riisuta ellet ole tilassa, jossa on vain naisia. Itse riisuin abayan ainoastaan vieraillessamme naisten ammatillisessa oppilaitoksessa.  Silloin olikin selittämistä miksi abayan alla olevat vaatteet olivat myös mustia ja pitkiä. Kaikilla paikallisilla naisilla oli päällään ihan tavalliset vaatteet.  Huom abayaa käytetään Saudi Arabiassa myös hotellissa. Abu Dhabissa taas paikalliset naiset käyttävät abayaa, mutta ulkomaalaiset eivät. Asialliset vaatteet, joita käyttäisit liikeneuvottelussa Suomessa sopivat myös Abu Dhabiin. Värin ei tarvitse olla musta.

Saavuimme Riadiin myöhään illalla ja abayat puimme jo lentokoneessa. Ne seurueemme naiset, joilla ei ollut abayaa mukana, saivat ne vastassa olleelta isännältämme jo matkalaukkuja odotellessa. Lentoasemalta ei pääse poistumaan ilman abayaa.

Matkalaukku tuli ehjänä perillä (ja paljon nopeammin kuin Helsinki-Vantaalla) ja seuraavaksi arvoimme mihin passijonoon pitäisi mennä. Valitsimme jonon, jossa ei ollut yhtään miestä. Maahantulon yhteydessä miehistä otetaan valokuva, naisista ei. Jonomme eteni siis erittäin nopeasti 😀 Maahantulon yhteydessä matkalaukut läpivalaistaan. Ilmeisesti laukkuni oli viattoman oloinen kun pelkkä läpivalisu riitti. Kipeän niskani vuoksi olin pakannut lääkkeitä, joiden maahantuonti oli joko rajoitettua tai kiellettyä, riippuen mitä nettisivua luki. Ainakin piti olla alkuperäinen resepti ja lääkärintodistus mukana ja netistä saamani tiedon mukaan tämäkään ei välttämättä riittäisi vaan maahantulo voisi sujua pitemmän kaavan mukaan. Matkatavaroiden läpivalaisu jännitti siis syystä. Virkailijaa ei kuitenkaan kiinnostanut laukkuni sisältö joten seuraavaksi nousimme bussiin, joka vei meidät hotelliin.

Siihen aikaan illasta liikenne sujui joustavasti ja tähyilimme bussin ikkunoista tasaista maisemaa, isoja ostoskeskuksia ja upeita julkisia rakennuksia. Ihmisten ja julkisten rakennusten kuvaaminen on kiellettyä, joten kovin montaa kuvaa ei matkasta jäännyt. Kun paikallisista ei saanut ottaa kuvia, seurueemme miehet tyytyivät kuvaamaan meitä suomalaisia naisia abaya päällä. Etenkin ensimmäisenä aamuna kamerat räpsyivät tiuhaan kun odotimme bussia.

Yövyimme hotelli InterContinentalissa, jota mainostetaan Riadin turvallisimmaksi hotelliksi. Hotellissa riittää palveluja, siis miehille. Naiset eivät saa mennä kuntosalille, uima-altaalle, spa-tiloihin, jne. golfia olisi päässyt pelaamaan, mutta ajatus golfaamisesta abayassa oli aika huvittava.  Joku nainen olikin kirjoittanut TripAdvisorin arvosteluun, että naisten pitäisi saada alennusta kun palvelut eivät koske heitä. Huoneet ovat kuitenkin suomalaisen mittapuun mukaan todella tilavia ja hyvin varusteltuja. Naisetkin pääsivät syömään erinomaista aamiaista ihan hotellin ravintolaan, tosin abaya päällä.

Ohjelmamme oli tiukka ja paikallinen liikenne yhtä kaaosta. Me delegaation naiset olimme aina paikallisen isäntämme kyydissä, muut kuskit kun eivät huolineet meitä. Yhtä lukuunottamatta kaikki tapaamamme miehet kyllä kättelivät myös delegaation naiset ja muutenkin meitä kohdeltiin erittäin hyvin. Ryhmän mukana liikkuessamme tapasimme pelkästään miehiä. Pari kertaa näimme paikallisen naisen kävelevän kadulla, muuten naisia ei näkynyt.

Vieraillessamme paikallisessa teknillisten ja ammatillisten oppilaitosten ylläpidosta vastaavassa yhtiössä kuulimme, että heillä on myös erillinen naisten yksikkö. Sen näkeminen kiinnosti erityisesti ja niinpä esittämään pyyntöä päästä vierailulle. Yllättäen vierailu järjestyi saman tien. Paikallinen isäntämme ei olisi päästänyt meitä ellei meille olisi löytynyt luotettavaa kuljettajaa, joka odottaisi perillä ja veisi meidät varmasti seuraavaan tapaamiseemme. Onneksi tämä järjestyi ja oma kahden naisen minidelegaatiomme lähti matkaan.

Matkan pituus oli hiukan hämärän peitossa. Arvio oli puolesta tunnista tuntiin. Maisema muuttui esikaupungin oloiseksi ja lopulta saavuimme koulun näköisen rakennuksen eteen. Ovi oli piilotettu muurin taakse, jotta kukaan ei vahingossa näkisi sisälle. Ajaja viittoili meitä menemään sisään ja sanoi odottavansa meitä. Kun astuimme ovesta sisään, meitä oli vastassa ihan tavallisissa vaatteissa olevia innostuneita naisia. He toivottivat meidät sydämellisesti tervetulleiksi ja kamerat räpsyivät. He ottivat mielellään kuvia meistä, mutta heitä ei saanut kuvata.

Itse johtaja ei ollut paikalla, mutta tapasimme mm. varajohtajan, IT-päällikön ja  mediasuhteista vastaavan.  Abayat riisuttiin heti eteisessä. Koulussa opiskelee vain naisia, joten kaikki ovat tavallisissa vaatteissa. Opiskelijoita on n. 1400 ja he voivat valita seitsemästä pääaineesta.  Eksoottisin meidän näkökulmsta oli kullan käsittely. Opinnot kestävät kaksi vuotta ja sen jälkeen jotkut voivat saada kuninkaan stipendin ja jatkaa opintojaan ulkomailla. Saudi Arabiassa tullaan satsaamaan voimakkaasti myös naisten koulutukseen lähitulevaisuudessa, jotta paikallinen työvoima voisi vähitellen korvata edes osan siirtotyöläisistä.  Keskusteltuamme yhteistyömahdollisuuksista kiersimme katsomassa opetustiloja ja piipahdimme luokissa. Näimme tavallisten opiskelijoiden tavallista arkea, joka ei päällisin puolin juuri näyttänyt poikkeavan meidän arjesta. Tämä vierailu oli yksi delegaatiomatkamme kohokohdista sillä naisten arkeen ei juuri pääse kurkistamaan.  Emäntämme olivat pahoillaan kun meillä ei ollut aikaa nähtävyyksille tai shoppailulle ja lupasivat ehdottomasti täyttää tämän aukon sivistyksessämme seuraavan vierailumme yhteydessä.

Lyhyen vierailumme aikana aika tuntui venyvän ja pari päivää tiivistä ohjelmaa vastasi ainakin viikkoa kotona. Riadista lähtiessämme rutiinit olivat muuten samat kuin missä hyvänsä lentokentällä, mutta kun kävelin metallinpaljastimen läpi, miehet pudistivat päätänsä ja viittoilivat takaisin. Naisten piti mennä verhon taakse erillisen naisten tarkastuspisteen kautta, jossa naisvartijat heilauttivat muutaman kerran metallinpaljastinta edessä ja takana ja viitoilivat sitten menemään eteenpäin. Abayat riisuimme vasta juuri ennen koneeseen nousua.

Kaiken kaikkiaan Riadista jäi hyvin positiivinen kuva. Katukuva oli erittäin siisti. Ruoka oli erinomaista, vatsaa ei vääntänyt. Tietysti olimme virallisen delegaation jäseniä, joten näimme varmasti maan parhaat puolet. Toivottavasti asiaa Riadiin tulee jatkossakin sillä ostin jo toisen abayan. Eihän kukaan nainen nyt yhdellä parjää 😀

Mainokset

8 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

8 responses to “Ensikertalaisena Saudi Arabiassa

 1. Sanna R

  hei,

  mielenkiinnolla luin matkabloggauksesi. Kokemus ei varmastikaan unohdu heti ja osaat vinkat muita sinne matkaavia hyvin. Erityisesti naisen asema ja vaatetus kiinnosti minua, mutta miten onnistuitte koulutusviennin mahdollisuuksien osalta 🙂 ? Tai muista huomioita osaamisen viennistä/vaihdosta?

  • mjansson

   Kiitos kommenteistasi Sanna! Yritin itse etsiä käytännön tietoa pukeutumisesta ennen matkaa, mutta tulos oli laiha. Siksi tuo käytännön pukeutumisneuvot osio. Mitä koulutusvientiin tulee, markkinoita on varmasti. Sekä Saudi Arabiassa että Abu Dhabissa tosin kilpailukin on kovaa. Monet maat ovat jo pitkään olleet rakentamassa suhteita näihin maihin. Suomalaisella koulutusjärjestelmällä on hyvä maine, joka auttaa avaamaan ovia. Se on kuitenkin vasta alkua kun kauppoja lähetään hieromaan. Jatkossa projektit voivat ovat hyvinkin laajoja ja edellyttävät Suomessa eri toimijoiden yhteen hiilen puhaltamista. Kaikenlaista on nyt matkan jälkeen viritteillä ja kirjoitan aiheesta varmasti lisää kunhan mahdolliset projektit konkretisoituvat.

 2. Paluuviite: Tweets that mention Ensikertalaisena Saudi Arabiassa | Mervi Mavendorf´s Blog -- Topsy.com

 3. Hei Mervi, kiitos paljon tästä kirjoituksesta! Olen itse lähdössä työmatkalle sinne (koulutusasioissa, kuinkas muuten!), ja kaipaan myös neuvoja erityisesti pukeutumiseen ja käyttäytymiseen liittyen. Minulla on kokemusta monistakin muslimimaista, mutta Saudi-Arabia on ymmärtääkseni omansa lainen.

  Tuo linkki nettikauppaan oli ihan mahtava apu, kiitos siitä! Tiedätkö, millaiset abayat kelpaavat siellä? Nettikaupassa oli monia kauniita mustia malleja, joissa oli vähän joitain koristeitakin – mutta onko sen oltava mahdollisimman musta ja leveä? 🙂 Pitääkö ostaa erikseen myös niqab?

  Tuhannet kiitokset avustasi!

  • mjansson

   Hei Hanna, Saudi Arabiassa kelpaa vain musta abaya. Koristeita saa olla hihassa, miehustassa, ym. Monet abayat ovat melko kapeita, jolloin alle ei välttämättä mahdu esim. jakkupukua. Itse valitsin leveämmän mallin, jotta alle mahtui sopiva vaatekerta. Ei myöskään tullut kuuma kun ei ollut monta kerrosta pintaa pitkin. Abayan kanssa tulee yleensä huivi, joka riittää hyvin peittämään tarvittaessa kaulan/pään. Itselläni oli kiedottuna pään ympärille vain kun olimme paikallisen autonkuljettajan kyydissä tai kadulla odottamassa kuljetusta. Silloinkaan sitä ei olisi välttämättä tarvittu, mutta tuntui jotenkin ”soveliaammalta”. Hyvää matkaa!

 4. Vinkkinä Saudi Arabiaan työmatkalle lähtevälle naiselle. Suomeen on avattu eka musliminaisten vaatekauppa. http://www.arabianimport.fi Toimitusaika vain 2-5 arkipäivää Suomessa. Saudi Arabiaan matkaavalle suosittelen tilaamaan Abaya (suljettu edestä), mustana. Tämän kaveriksi sekä jersey ja sifonkimateriaaleissa huivi, sekä alushuivi. Jersey materiaalina on tosi pehmeä ja pysyy helposti paikallaan, erinomainen arkihuivi. Sifonki on materiaalina hienompaa ja soveltuu erinomaisesti esim illalliselle tai tilaisuuksiin. Alushuivi on erittäin suuri apu, jos pelkää että päähuivi ei pysyisi paikalla ilman.

 5. Siru

  Hei kiitos kirjoituksista. Olipa mielenkiintoista ja avartavaa tietää miten pukeutua turistina Saudi-Arabiassa. Jospa mieheni seuraava työpaikka löytyisikin Saudi-Arabiasta 🙂 ja vaimo mukaan tietysti 🙂 siu

 6. Siru

  Iloa päivääsi niin Suomessa kuin Saudi-Arabiassa jonne toivon vielä pääseväni vierailemaan tai jopa asumaan 🙂 t. siru

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s