Pienet askeleet, harppaus vai kenties heimo?

Olen viime aikoina keskustellut eri henkilöiden kanssa aiheesta miten asiantuntijaorganisaatiot, kuten ammatilliset oppilaitokset, saataisiin käyttämään sosiaalista mediaa.  Yleinen konsensus alkaa jo olla, että tarttis tehdä jotain. Kenen, mitä ja millä aikataululla onkin sitten jo ihan eri asia.

Joku on sitä mieltä, että edetään pienin askelin. Toinen taas näkee, että ainoa keino on kunnon harppaus, tarkoittaen useita sosiaalisen median työkaluja kertarytinällä laajempaan käyttöön.  Pienet askeleet eivät ole uhka, mutta toisaalta muuttuuko juuri mikään? Jos taas harpataan, ketkä harppaavat ja mitä siitä seuraa? Kasvaako kuilu vai vetääkö imu muitakin mukana?

Sosiaalinen media haastaa kouluttamisen lisäksi myös viestinnän, markkinoinnin ja johtamisen.  Muutos koskee käytännössä koko organisaatiota. Aiemmin ylhäältä johdetusta ja suljetusta tehdään avointa ja osallistavaa.  Ei siis mikään pieni muutos…

Varmaa on, että koulutusorganisaatioissa pitäisi pystyä nykyistä enemmän hyödyntämään asiantuntemusta,  monialaisuutta, opetusteknologiaa, rakentamaan verkostoja, aktivoimaan asiakasrajapintaa ja reagoimaan nopeammin ympäristön muutoksiin.  Tulevaisuus suosii  verkostoituneita ihmisiä ja ketteriä organisaatioita.

Miten ihmisiä johdetaan ja johdatetaan muutokseen ja toimimaan verkostossa? Hyviä ajatuksia aiheesta löytyy Seth Godinin kirjasta Tribes.  Kirjan saa ladattua tästä linkistä.

Seth kirjoittaa heimoista ja heimojen johtajista. Tässä maistiainen:

And so the key question: Who is going to lead us?

The Web can do amazing things, but it can’t provide leadership. That still has to come from individuals – people just like you who have a passion about something. The explosion in tribes means that anyone who wants to make a difference now has the tools at her fingertips.

If you think leadership is for other people, think again – leaders come in surprising packages. Consider Joel Spolsky and his international tribe of scary-smart software engineers. Or Gary Vaynerhuck, a wine expert with a devoted following of enthusiasts. Chris Sharma leads a tribe of rock climbers up impossible cliff faces, while Mich Mathews, a VP at Microsoft, runs her internal tribe of marketers from her cube in Seattle. All they have in common is the desire to change things, the ability to connect a tribe, and the willingness to lead.

If you ignore this opportunity, you risk turning into a ”sheepwalker” – someone who fights to protect the status quo at all costs, never asking if obedience is doing you (or your organization) any good. Sheepwalkers don’t do very well these days.

Heimon johtajan tulee olla avoin, sitoutunut ja innostunut. Heimon jokainen jäsen on aktiivinen toimija ja vaikuttaja. Tulos syntyy yhteistyöllä.  Tervetuloa uusi organisaatiokulttuuri ja sosiaalinen media.

Mainokset

4 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

4 responses to “Pienet askeleet, harppaus vai kenties heimo?

 1. Nyt kun on huomattu, että tämä ei olllutkaan vain ajan hälinää, ollaan varovaisen taipuvaisia hipsuttelemaan kohti jotain. Mutta kun on epäselvää millä kuljetaan ja mihin päädytään, niin monet luistelevat paikoillaan. Sitten kun matka ei etene, koetaan että siihen menee liikaa aikaa, jota ei tunnu kellään olevan.

  Tässä Seth Godinin erinomainen puhe mainitsemistasi heimoista ja niiden johtamisesta, jos ei aika riitä kirjan lukemiseen: http://www.ted.com/talks/lang/eng/seth_godin_on_the_tribes_we_lead.html

  • mjansson

   Moni y-sukupolvea vanhempi kavahtaa tilannetta, jossa ei ole selvää valmista konseptia. Ikuinen beta-vaihe on vieras tilanne, puhumattakaan jatkuvasti kiihtyvästä muutoksesta. Jos matka ei etene, tarttis ehkä pysähtyä ja miettiä strategiaa – luistimien vaihto suksiin tai lumikenkiin voi auttaa ; )

 2. Uusi papisto näyttää syntyneen .. kenen lahkoon tästä hyppäisi.

  Mutta kiitos vinkistä, tulin uteliaaksi tribe ajattelun suhteen

  • mjansson

   Seth Godinin heimo ajattelu ei oikeastaan ole mikään uusi juttu. Kaikkihan me haluamme samaistua ja kuulua johonkin. Netti antaa tietysti uusia ulottuvuuksia heimolle. Godinin sanoman ydin pureutuu myös uudenlaiseen johtajuuteen. Heimot tarvitsevat johtajan, mutta ei perinteistä johtajuutta. Ehkä jotain yhteneväisyyksiä lahkolaisuuteen löytyy siinä mielessä, että heimolaiset ”uskovat” samaan asiaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s