Juoksuhiekkaa vai surffausta – sosiaalisen median oppia

Sosiaalinen media ja web 2.0 työkalut kehittyvät 24/7.   Lomia ei tunneta, ei heinäkuussa eikä elokuussakaan. 

Harmikseni huomasin taas yhden kiinnostavan kurssin täyttyneen jo kesäkuussa kun olin lomalla ja läppäri oli kiinni.  Etsiessäni jotain vastaavaa  löysin tämän linkin, jossa listataan pääasiassa jenkkiyliopistojen järjestämiä avoimia sosiaalisen median verkkokursseja. Paljon hyvää materiaalia!

Lomalla seurasin rannalla olevia aloittelevia surffaajia (siis ihan oikeassa meressä aalloilla surffaavia ihmisiä), jotka aikansa räpiköityään lopulta onnistuivat pääsemään aallon harjalle.  Kaikkien uusien taitojen opettelu on yleensä alussa räpiköintiä ja tämä pätee myös sosiaaliseen median käyttöön. Toisaalta ilman hyviä välineitä, apua ja ohjausta räpiköinti saattaa muuttua juoksuhiekassa polkemiseksi ja olla täysin turhauttava kokemus, jota ei halua uusia. 

Perusasiaa sosiaalisesta mediasta suomeksi löytyy esimerkiksi tästä Anne Rongaksen koostamasta materiaalista miten opimme – ulos luokasta

Uuden taidon harjoittelu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.  Siinä missä diginatiivit ovat jo vauvauimareina sukeltaneet iloisesti sosiaalisen median virtaan  me vanhemmalla iällä uimaan opettelevat ehkä kainostelemme, koska apua kaikkihan näkevät kun tässä räpellän.  Olo on kuin ennen vanhaan kielten tunneilla kun harva uskalsi avata suutaan spontaanisti, lause piti käydä moneen kertaan päässä läpi, että sanajärjestys ym oli varmasti oikein. Ulkomailla moni asia jäikin sitten sanomatta kun keskustelu meni menojaan eikä siinä ehtinyt lausejärjestystä miettiä.  Diginatiivi kohauttaisi tässä vaiheessa olkapäitään, että entä sitten ja inhorealistisesti ajatellen, ketä se oikeasti edes kiinnostaa, että joku räpeltää ensimmäistä wikiään tai blogiaan tai lurkkii jossain yhteisössä.

Totuus on kuitenkin, että kurssit auttavat alkuun, mutta hyväksi uimariksi kehittyy vain ja ainoastaan uimalla, olipa kyse oikeasta virrasta tai bittivirrasta.

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

3 responses to “Juoksuhiekkaa vai surffausta – sosiaalisen median oppia

  1. Tervehdys! Minäkin huomasin juuri äsken Opettaja.tv:n kurssin, johon lienet yllä viitannut. Olen parhaillaan rakentelemassa Wikiopistoon opintopiiriä, joka liippaa läheltä. Opintopiirin nimi on Harppaus avoimeen oppimiseen http://fi.wikiversity.org/wiki/Harppaus_avoimeen_oppimiseen

    Harppaukseen saa tulla vapaasti mukaan. Roolejakin on tarjolla kolme: voi osallistua rakennustöihin wiki-filosofian mukaisesti, voi kurkkia sivusta tai voi osallistua varsinaisena kurssilaisena. Taustaorganisaationa on Suomen eOppimiskeskus ja AVO-hanke (haa, pitääkin muistaa kiikuttaa ESR-tähtiliput joka paikkaan). Oman annoksen voi koostaa monella tavoin (ei varmaan vielä työmaalta hahmotu), esimerkiksi todistuksen saa puolikkaasta tai kokonaisesta virtuaali-VESOsta.

    Erittäin tärkeää on se, mistä tuossa kirjoitit eli ettei jäisi yksin hiekkaan polkemaan. Jollakin kaverilla on aina köysi, lankku ja usein myös halua ottaa harteilleen alkumatkan ajaksi.

  2. Wau, ehkä tiedätkin, miten mainiota on saada hyviä vinkkejä tai vaikka vain herättelevä kysymys (verkko)tuttavalta, kun yksikseen rakentelee uusia juttuja. Tähän loma-aikaan ei oikein tohdi ketään häiritä, elokuun alussa sitten laitan laajempaa Harppaus-infoa ja siihen mennessä kokonaisuus pitäisi olla puitteiltaan jo selkeämmän oloinenkin.

    Tervetuloa vain mukaan harppaamaan. Opintopiirin henkeen oman osallistumisroolin saa aina määritellä tilanteen mukaan. Yritän miettiä siihen jotain kätevää oman oppimispolun suunnittelun välinettä, jolla samalla voi ilmoittautua tietyille jaksoille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s